Kuşlar   //   Kelebekler //   Güveler //   Arılar & Sinekler   //   Memeliler   //   Sürüngenler   //   Böcekler   //   Bitkiler


Kara İskete

Kara iskete (Serinus pusillus), ispinozgiller (Fringillidae) familyasına ait küçük bir ötücü kuş türü. Kara iskete ismi verilmesine rağmen aslında bir kanarya türüdür.
Kuşun tüyleri yetişkinliğinde, bütünüyle değişerek keten kuşuna benzeyebilir. Ön taraf, isli, baş tarafı kırmızı ve genç bireyler ise sarımsı-kahverengi başa sahiptir. Ötüşleri hızlı, tiz ve ince, “titihihihihihi” şeklinde ve keten kuşuna benzerdir.
Kuş, kanarya yemleri, ak darı ve diğer küçük tohumlarla kafeste beslendiğinde yavrulayabilir. Eğer yuvada banyo yerleri varsa, her gün suya girebilen kuşlardır.

Üreme mevsimleri dışında, küçük sürüler halinde ve devedikenli arazilerde aranadıklarında görülebilirler. Kafes kuşu olarak yetiştirilirler ve Avrupa’nın her yerinde bazen kafesten kaçmış olarak bulunabilirler.
Yüksek dağlık bölgelerde bulunur. Yaklaşık 11–12 cm boyundadır. Bu kuş, Kafkasya’da ve Türkiye’nin ve İran’ın yüksek dağlık kesimlerinde ve kışları bazıları Yunanistan’a dek uzanan Ege adalarında bulunur.

Kaynak : Vikipedi

Kategori

kara-iskete